Written by 2:45 pm Без цензура, Избрани новини, навън, новини

Предложението парламентарният контрол да се излъчва по БНТ 2 ще се гласува на пленарното заседание утре

Народните представители ще гласуват на утрешното си заседание промените в Правилника за дейността на Народното събрание, с които пленарните заседания, в които се провежда парламентарен контрол, се предават пряко по програмата на БНТ 2 и БНР. Това обяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Предложението е на съпредседателя на
ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов и група народни представители.
Народният представител Антон Кутев от БСП посочи, че БНТ 2 се гледа от много по-малко граждани и според него ако парламентарният контрол не се излъчва по БНТ, това ще доведе до щети, които не могат да бъдат поправени. „Опозицията и демократичните механизми трябва да се пазят, защото са основа на обществото, в което живеем“, заяви Антон Кутев. „Да рушиш възможности за демократичност е лесно, да ги градиш е трудно“, каза още той. Народният представител от БСП Филип Попов заяви, че с подобни предложения се прокарва линия на цензура. „С това предложение, както и с други се създава усещането за задкулисие“, коментира той и призова да не се погазва парламентаризмът за пореден път. „Няма какво да се крие тук в Народното събрание, затова е публично, за да имат гражданите пряк контакт и да видят какво се случва, кой е тук, как гласува и какви въпроси се задават“, обясни Филип Попов. Стоян Мирчев от БСП обясни, че дебатът по темата се елементаризира от ГЕРБ. „В парламентарна държава най-важен орган е парламентът, а националната телевизия се гледа от най-много българи“, посочи той и уточни, че рейтингът на БНТ 2 е 1%, а на БНТ – 10%. „Това, което искате да направите, е да си измиете ръцете, реално хората да не гледат парламентарния контрол“, каза още Стоян Мирчев. По повод твърдение на Стоян Мирчев, че Бойко Борисов не е идвал на парламентарен контрол председателят на НС Димитър Главчев коментира: „Бойко Борисов не идваше, защото не му задавахте въпроси“. Към БСП Тома Биков от ГЕРБ заяви: „Излиза се с героичната поза, че няма да ви чуят, има десетки медии, в които хората могат да ви чуят и са запознати с вашите позиции“. Според него с излъчването на парламентарния контрол по БНТ 2 по никакъв начин няма да се наруши демокрацията.
На утрешното заседание ще бъде гласувано и редакционно предложение на народния представител от ДПС Велислава Кръстева парламентарният контрол да бъде излъчван по БНТ, а не по БНТ 2.

 

Източник: Агенция “Фокус”

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: май 22, 2020
Close