Written by 8:43 am Избрани новини, На пазар, новини, Слайдер

Най-големите частни банки в света

Според проучването на компанията Scorpio Partnership, цитирано от Reuters, швейцарската UBS запазва своето челно място на най-голяма частна банка в света с активи под нейно управление за 2,06 трилиона. долара.

В този рейтинг, според резултатите за 2016-а, тя е следвана от американските Bank of America, Morgan Stanley и Wells Fargo.

В същото време друга швейцарска кредитна институция – Credit Suisse, бе изпреварена от Royal Bank of Canada и вече слезе на шесто място в престижната класация.

Най-голям скок в класацията на Scorpio Partnership е направила China Merchants Bank, която само в рамките на 2016-а година се е изкачила с пет места до 15-та позиция, като в същото време и друга китайска кредитна институция – Bank of China вече попада в класацията, заемайки 24-ти място.

В същото време Deutsche Bank изпадна от класацията на водещите 15 частни банки в света през 2016 година. Годината беше белязана със серия негативни новини за най-големия кредитор в Германия,

В края на миналата година частните банкови активи на Дойче банк са спаднали с 28% в доларово изражение до 227 млрд. долара, което изпраща водещата германска финансова институция с пет места назад на 16-а позиция в класацията на Scorpio Partnership на 25-те най-големи частни банки в света.

Deutsche Bank продаде през 2016-а година своя бизнес за управление на активи в САЩ и се оттегли от редица държави. Трябва да се има предвид, че най-големият немски кредитор беше изправен през предходната година пред сериозни предизвикателства, след като Министерството на правосъдието на САЩ му наложи глоба от 14 млрд. долара във връзка с некоректни продажби на т.нар. “токсични” ипотечно-обвързани ценни книжа преди финансовата криза от 2007-2009 година. Това от своя страна доведе до спад в доверието към Дойче банк, предизвиквайки изтеглянето на милиарди долари от нейни клиенти, припомня bnr.bg.

Последното проучване на Scorpio Partnership установява, че 25-те най-големи частни банки в света са управлявали през миналата година активи за 13,3 трлн. долара на техни големи клиенти, притежаващи активи от най-малко един милион долара, което представлява 63,2% от глобалния пазар.

Оперативните приходи в банковата индустрия през 2016-а година бяха почти в застой, тъй като частните банки се сблъскаха с ниските и на доста места дори отрицателни лихвени проценти, както и с нарастващите предпочитания на техните богати клиенти за по-пасивни безопасни инвестиции.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Етикети:, , Last modified: август 8, 2017
Close