Written by 1:21 pm Избрани новини, Нови технологии, новини, Топ

Проблемът с лимитите на болниците може да се реши на политическо ниво

Има огромен проблем с лимитите на болниците, който може да бъде решен на политическо ниво, категоричен е директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев.

„На теория е пределно ясно – дейностите, които са заложени от т.нар. здравен пакет, който се покрива от касата, като бройка и видове, са категорично повече, отколкото е бюджетът за здравеопазване. Пътищата са два – или трябва да се намали пакетът от здравни дейности, което е 100% решение на правителството, или трябва да се повишат средствата, предвидени за неговото покриване“, каза д-р Дечев.

„Дали увеличаването на бюджета за здравеопазване ще стане чрез повишаване на здравната вноска, или чрез отделяне на видовете дейности, които да се покриват от допълнителен пакет, това е решение на правителството“, поясни д-р Дечев.

По думите му, обемът дейност може да се намали по два начина. „Единият, който беше започнат от предишното правителство – определени дейности да бъдат извадени от пакета и пациентите да влизат в листа на чакащи и т.н. Според мен, това е по-малко правилният подход. По-правилният е във всяка една от дейностите да има определени нива – видове медикаменти, терапии, битови условия в болниците, които да се покриват от задължителния пакет, а иновативните терапии да се покриват от допълнителен пакет“, каза д-р Дечев.

Той обясни, че това означава, че ако е зададена терапия по т.нар. „златен стандарт“ за лечение на дадено заболяване, тя може да бъде покрита от генерична терапия. Пациентите обаче, които биха желали да се лекуват с оригинална терапия, ще трябва да доплащат. „Дали под формата на кешово плащане или под формата на допълнително осигуряване, това вече ще е тяхно решение“, допълни д-р Дечев.

Преди месец УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше посочена от здравния министър проф. Николай Петров като болница отличник – без натрупани финансови загуби от минали години. Болницата обаче е работила на загуба, каза д-р Дечев.

„Имаме натрупани финансови загуби от медицинска дейност, която болницата е извършила, но не е заплатена. Ще направим всичко възможно да потърсим решение на този казус. Дали чрез съда или по някакъв друг начин, тепърва ще решим.  За три години – от 2015 г. досега, дейността, която е извършена от „Св. Иван Рилски“ и не е заплатена от касата, е на стойност близо 2 млн. лева. Това за нас е една огромна сума, която според моя договор за управление, аз съм длъжен да дам предложение по какъв начин да бъде изплатена. Това са пари, които са изработени от тези над 600 души, които работят в болницата и те напълно заслужават да си получат възнаграждението за труда. До момента абсолютно неправилно тези дейности не са били заплатени от касата“, поясни той.

Въпреки незаплатените дейности „Св. Иван Рилски“ предложи заем на болницата в Ловеч, която е в много тежко финансово състояние. „Според мен е напълно логично ние да направим предложение до нашия принципал и той, ако приеме, да помогнем в тази ситуация, при осигуряване на гарантиращи условия, че тази помощ ще бъде върната. Болницата в Ловеч кадрово, финансово и организационно трябва да се оздрави и когато това стане, да бъде върнат заемът. Ние с екипа ми прегледахме техните отчети и смятаме, че болницата има потенциал. Има много добра материална база, трябва да бъде подкрепена апаратурно и имат всичките условия да заработят по начин, който ще им позволи заемът, който сме им дали, да бъде върнат за период от 1 година“, каза д-р Дечев.

(zdrave.net)

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: август 11, 2017
Close