Written by 12:26 pm Арт, Избрани новини, навън

Таня Иванова ще пее ролята на Тоска в едноименната опера на Пучини

Сопраното Таня Иванова ще пее ролята на Флория Тоска от едноименната опера на Пучене на 9 декември.

„Щастлива съм, че ще пея тази роля в постановката на Пламен Карталов, която събра през 2012 година овациите на японската публика “, каза тя.

Музикалната критика пише за сопраното Таня Иванова, че на първо място е една изключително талантлива драматична актриса, с чудесен глас, която умее да се превъплъщава със завладяваща дълбочина и грабва вниманието на оперните познавачи.

Таня Иванова твърди, че от дете е искала да стане певица. През годините тя непрекъснато се е стремяла към големи лирично-драматични  роли.  „У нея – твърдят критиците, има желание към самоусъвършенстване, изключителна любов към ролята и публиката, а това я прави търсена певица“.

Таня завършва музикално училище “Любомир Пипков” и по-късно ДМА “Панчо Влодигеров” в гр.София.

Дебютът `и е на сцената на Държавна опера Стара Загора в ролята на Елена от оперетата “Хубавата Елена” на Офенбах под режисурата на проф.Хачо Бояджиев.

Преди няколко години сменя своя репертоар от мецосопранов на сопранов и през 2012 година изпълнява ролята на Мими от “Бохеми” на сцената на операта в Бургас.

През 2013 участва в операта “Атила” на Верди в рамките на оперния фестивал в град Пловдив в ролята на Одабела.

Записва арии от Верди, Пучини и Дворжак в БНР с диригент Маестро Иван Ангелов.

През сезон 2013/14 изпълнява роли като: Чо-Чо-Сан от “Мадам Бътерфлай” и Тоска на Пучини, Неда от “Палячи” на Леонкавало и Аида на Верди на сцените на оперите Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас.

През сезон 2014/15 е солист на операта в Пловдив, където се превъплъщава в ролите на Лейди Макбет от „Макбет“ на Верди, Елизабет от „Дон Карлос“ на Верди, Мими от „Бохеми“ на Пучини и др.

 

Февруари 2015 дебютира с голям успех на сцената Софийска опера в ролята на Тоска от едноименната творба на Пучини.

 

На 9 декември 2017 година Таня Иванова ще изпълни ролята на Тоска. В спектакъла ще й партнират: Мартин Илиев в ролята на Марио Каварадоси, Никола Миайлович – Барон Скарпия, Ангел Христов – Анджелоти, Антон Радев– Клисар, Николай Павлов – Сполета, Александър Георгиев – Шароне и Димитър Станчев – Тъмничар.

Диригент ще бъде Григор Паликаров.

 

(Visited 12 times, 1 visits today)
Last modified: май 22, 2020
Close