Written by 6:09 pm Арт, навън

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ ОБРАЗОВА МЛАДИ ФЕНОВЕ

„Европейско кино за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.

 

Основни лектори на инициативата, с която продължава традицията за образоване на младите кинофенове, са киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров.

 

В продължение на идеята за филми, които се представят пред аудитория в квартали, в които няма възможност за специални срещи с некомерсиални филми, на 9 февруари и 2 март са предвидени прожекции в 77 основно училище в квартал Филиповци, като идеята е организаторите да стигнат до младата публика със спортни „изкушения“ – филми, посветени на легендарните Пеле и Христо Стоичков.
С този футболен акцент те ще напомнят на всички киномани, че специалната тема на 22-рия София Филм Фест в годината на София – европейска столица на спорта, са именно спортните филми. Така че кинаманите може да очакват изненади във фестивалната програма.

 

Още един важен детайл в мозайката на филмовата история е фактът, че през 2018 година се отбелязват 50 години от събитията, разбунтували политическите и творчески духове на Европа през 1968 година. В програмата „Европейско кино за учащи“ е планирано представянето на два филма, които предлагат различен ракурс към годината на новите търсения и стремежа към свобода – на духа и художествената мисъл. Единият е емблематичната творба на Методи Андонов „БЯЛАТА СТАЯ“ с участието на легендата на българското кино – Апостол Карамитев, а другият филм е „СПОМЕН ЗА СТРАХА“ на Иван Павлов.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Last modified: май 27, 2020
Close