Written by 4:28 pm Арт, Избрани новини, Любопитно, навън, Слайдер

СЛЕД ПРОБИВА НА LA LA LAND, ЦЕЛИЯТ СВЯТ СТАВА МЮЗИКЪЛ

Стивън Спилбърг преобразява един от най-обичаните музикални филми „Уестсайдска история”  и поверява главните роли на латино таланти.

Оригиналната филмова версия на мюзикъла на Ленард Бърнстейн от 1959 – Шекспировата „Ромео и Жулиета”, възродена в света на воюващите банди в Ню Йорк от режисьорите Джеръм Робинс и Робърт Уайз по сценарий на Ърнест Лемън, излезе на екран през 1961.

Филмът спечели 10 „Оскара” от 11 номинации и грабна вниманието на цяло поколение на прага на огромна обществена промяна.

2018-та е годината на Ленард Бърнстейн. На 25 август 2018 година световната музикална общественост ще чества 100-годишнината от рождението на големия американски композитор, диригент и педагог.

„Уестсайдска история” ще е първият мюзикъл в творчеството на 71-годишния Спилбърг. Той се заема с него на фона на ренесанс на този жанр в американското кино.

Миналогодишните „Красавицата и Звяра” и The Greatest Showman on Earth, както и „Ла Ла ланд” през 2016 влязоха в аналите на 10-те най-касови музикални филми в историята на Северноамериканското кино.

За своята версия Спилбърг работи заедно с драматурга Тони Къшнър, който и преди е сътрудничил на режисьора милиардер и три пъти носител на „Оскар” в „Линкълн” (“Lincoln”, 2012) и „Мюнхен” (“Munich”, 2005).

За кастинга отговаря Синди Тоулън, който ще избира измежду актьори на възраст 15–25 години за главните роли на Тони, Мария, Анита и Бернардо. Кандидатите трябва да могат и да пеят, а танцовият опит е предимство.

В обявата за кастинга се уточнява, че Мария, Анита и Бернардо са латино герои.

В първия филм пуерториканката Мария беше изиграна от актрисата Натали Ууд, а Бернардо – от Джордж Чакирис – син на гръцки имигранти, който получи „Оскар” за поддържаща роля.

Пуерториканката Рита Морено се превъплъти в образа на Рита Морено и също спечели „Оскар” за ролята си.

Действието в „Уестсайдска история” се развива на площад „Линкълн“ в Манхатън в горен Уестсайд, където воюват бандите на „Шаркс” („Акулите”) и „Джетс” (Ракетите”).

Днес най-известната сграда в квартала е Линкълн сентър – най-престижната сцена за изпълнителски изкуства в Америка, където Метрополитън опера отваря врати през 1966-та. Сега апартаментите тук струват милиони долари, уточняват БГНЕС и АФП.

Ленард Бърнтсейн

Кадър от “Уестсайдска история” /1961 г./

 

(Visited 3 times, 1 visits today)
Last modified: май 22, 2020
Close