Written by 8:38 am новини

Премиерът на Словакия Робърт Фицо няма да ратифицира Истанбулската конвенция

http://newsnow.tasr.sk

Министър-председателят на Словакия Робърт Фицо обяви в четвъртък, че воденото от него правителство няма да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция), докато са налице съмнения относно нейното съответствие с Конституцията на страната, съобщи електронното издание newsnow.tasr.sk. Фицо заяви, че това е съвместна позиция на трите партии в управляващата коалиция.

„Докато аз съм министър-председател ще защитавам интерпретацията на спорните разпоредби на Истанбулската конвенция, адресирани към пълното и правилното разбиране на самата конвенция. Ще браня дефиницията, че бракът като  съюз между мъж и жена не е отживелица. Аз никога няма да дам съгласието си да се приеме, повтарям: никога”, категоричен е Фицо.

Той допълни, че поема ангажимента да приложи всяка една полезна разпоредба от Истанбулската конвенция, която липсва в словашкото законодателство. „98-99% от разпоредбите са полезни и аз приемам да ги добавя към словашките закони и те ще добият легална практика, също както и международна. Ние ще пристъпим към задължителните промени за гарантиране защитата на жените, промени срещу насилие, злоупотреба и тероризъм, които да са в хармония с европейските нива”, каза той.

Словакия се присъедини към Истанбулската конвенция през 2011 по време на кабинета на Ивета Радичова (2010 – 2012), но все още не е ратифицирала документа. Според Фицо правителството запазва правото за отхвърлянето й. Той добави, че Европа може да използва споразумението, за да се защити от опасността, която представлява миграцията, но не могат да бъдат приети такива мерки, които са в противоречие с усещанията и вярванията на отделните страни членки.

Фицо отбеляза, че коалицията намира неприемливи разпоредби, свързани със стереотипите и равенството между половете, в контекста на изкореняването на така наречените традиционни роли на мъжете и жените в семейството. „Това предизвиква тревоги. Не можем да приемем нещо на международно ниво, което би било в нарушение на словашката конституция”, заяви той.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: февруари 26, 2018
Close