Written by 11:12 am новини

СБВПФ ПРЕДЛАГА ПРОЕКТ ЗА НАЦИОНАЛЕН НОРМАТИВЕН ДОКУМЕНТ ЗА БЕЗОПАСНО ОСТЪКЛЯВАНЕ

Сдружението „Български врати, прозорци и фасади“ (СБВПФ) предлага проект за национален нормативен документ за безопасно остъкляване. Подробностите около инициативата бяха обявени на 10 март 2018 г. по време на годишната конференция на организацията. Събитието се провежда в рамките на Българската строителна седмица.

За изготвянето на концепцията са използвани действащите норми и стандарти за безопасно остъкляване в Германия, Белгия, Австрия и Италия. Проектът не обхваща сега действащите разпоредби в българското законодателство. От сдружението смятат, че по-голямата част от обществените места и сгради не са обезопасени достатъчно, затова е необходимо да се приемат нови стандарти по отношение на остъкляването.

Повечето страни имат национални и стандарти относно критериите за избор на остъкление. Затова точките в проекта на СБВПФ засягат както интериора, така и екстериора на сградите. Обръща се внимание на вида на стъклото, начина на монтиране, предназначението, както и размерите му.

Проектът обхваща: стъклени фасади, където редовно им голямо струпване на хора; остъкления, които се отварят към външната страна на сградата; спортни и развлекателни сгради; детски градини и училища; обществени помещения и витрини заради риска от вандализъм; хоризонтални покриви, покривни прозорци и наклонени козирки; стъклени врати без рамка, такива с частична рамка; стъкло за стенни облицовки; рекламни и индикаторни панели (билбордове), които са разположени по протежението на пътното платно; вътрешни преградни стени; стъклени телефонни будки и спирки на градския транспорт; аквариуми и басейни; мебели в обществените места; асансьори и душ кабини; места за задържане и болници с психично болни лица.

Следва да се преразгледат нормите за остъкляване на посочените места, тъй като по този начин ще се гарантира по-голяма безопасност на хората. Преди да бъдат монтирани стъклените панели, те трябва да са изпитани в лаборатория и да са класифицирани.

Към днешна дата се използват няколко вида безопасни стъкла. Те имат много по-висока механична устойчивост; по-висока устойчивост на термичен шок, а при счупване се получават малки парченца. Това са закалените, химично усилените и пластовите стъкла. Те имат защитна функция – образуват множество пукнатини, без нарушаване на самото стъкло, а при счупване – късовете нямат остри ръбове.

Участниците в конференцията приветстваха идеята да се въведе такъв национален документ. Те предложиха подобряване на концепцията – да се определи всеки рисков фактор, който може да въздейства на всеки вид безопасно остъкляване. Представителите на бизнеса изказаха опасения, че приемането на концепцията няма да бъде лесно, тъй като тя трябва да бъде съгласувана с няколко министерства.

СБВПФ настоява да бъде създадена една наредба за безопасно остъкляване, тъй като в момента действат няколко такива, издадени от различни ведомства. Строителните фирми са принудени да разучават документи на няколко институции, за да изпълнят проектите си съгласно изискванията. Сдружението ще предложи проекта си за одобрение от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

 

 

Христо Щерев, член на УС на СБВПФ

Марияна Господинова, член на УС на СБВПФ

Сдружение “Български врати, прозорци и фасади” (СБВПФ) е създадено през 2004 г. Организацията е сдружение с идеална цел и обединява български и чуждестранни фирми – производители, търговци и вносители на врати, прозорци, заключващи системи, обков, профили, стъклопакети, уплътнители и машини за производство. Сдружението организира семинари и конференции, които, освен че подпомагат професионалното развитие на специалистите от гилдията, са отлична възможност за установяване на делови отношения със сродни международни организации и търговски партньори. Сдружението има за цел да предоставя на фирмите от бранша информация за последните тенденции в дизайна на продуктите, новите материали, технологии и оборудване, за новите тенденции на пазара, за проектни решения.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: март 12, 2018
Close