Written by 4:08 pm Спорт

Йордан Георгиев: Работата на спортния журналист е отговорност, дисциплина и коректност

ВИЗИТКА

Кариерата на спортния журналист Йордан Георгиев започва в радио Експрес и Канал 3 през 2001 г. От 2002 г. е репортер, редактор, водещ и коментатор в телевизия Ринг, а след това и в каналите на bTV Media Group. Коментирал е българското футболно първенство, мачовете от италианския и френския шампионат. Бил е специален пратеник на европейски и световни първенства.  

Роден е на 20 май 1982 година в София. Завършил е бакалавър „Връзки с обществеността“ /ЮЗУ Благоевград/. Водещо в ежедневната му работа е истината, актуалността на събитията и представянето на различен поглед върху тях. Смята, че ексклузивните събеседници и гости са в основата на добре свършената работа.

Водещ е и на две от най-рейтинговите продукции в историята на спортните събития в ефира – юбилейния мач на Христо Стоичков и благотворителния двубой на Димитър Бербатов и Луиш Фиго.

Пред микрофона на Йордан Георгиев застават редица световни и български спортни знаменитости като Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Наско Сираков, Борислав Михайлов, Паоло Малдини, Фабио Капело, Хорст Хрубеш, Михаел Балак, Рууд ван Нистелрой, Стефка Костадинова и др.

Спортът и в частност футболът е голямата му любов. Тренирал е айкидо, хандбал и футбол, играл е до юноши младша възраст в Локомотив София. И днес не спира – поне три пъти седмично прави кондиционни тренировки.

Другото му голямо призвание е музиката. Любопитното е, че преди да започне работа като журналист, пет години е бил диджей. И това изглежда съвсем естествено, защото баща му Йордан Георгиев, широко известен като Данчо Стълбицата, е първият професионален диджей в България, гласът на БНР и емблематичното предаване „Музикална стълбица“ в продължение на 42 години.

В свободното си време, за което признава, че все не достига, Данчо Младши обича разходките и почивките със семейството си, екскурзиите на нови и интересни места.

 

Защо избрахте да станете спортен коментатор?

 • Това беше моята мечта още от дете. И продължавам да мисля, че не съм сгрешил в избора си.

Кое е най-голямото спортно събитие, което сте отразявали? С какво го запомнихте? А на кое не сте били още, но мечтаете да отидете?

 • За 16 години съм отразявал редица запомнящи се събития. Определено най-значимите за мен лично са последното голямо първенство, на което се класира националният отбор по футбол – европейското в Португалия през 2004, юбилейният мач на Христо Стоичков „50 години Номер 8” и благотворителният двубой на Димитър Бербатов и Луиш Фиго. Разбира се не мога да пропусна и финалите в Шампионска лига в последните години, които са изключително изживяване.

Предстои световно първенство по футбол. Какви са очакванията Ви и кой сблъсък е най-нажежен?

 • Очаква ни едно по-различно първенство. Само заради самия факт, че ще бъде първи Мондиал в Русия. С оглед политическата обстановка три месеца преди началото на световното първенство се създаде голямо напрежение. В Англия вече се чуват призиви за бойкот на Мондиала в Русия заради скандала между двете страни. Не вярвам това да стане и искрено се надявам, че футболът ще победи различията и войната. В исторически план най-обичаната игра е служила като обединител и коректор на грешките.

Бихте ли направили кратък анализ на отборите и нивото, на което са преди първенството? Кои отбори имат най-големи шансове да станат следващия световен шампион?

 • Според мен възможностите на големите сили са изравнени с малко предимство за Германия ,Аржентина, Бразилия и Франция. Никога не трябва да бъде изключвана и Испания, която в последните години има най-силния клубен футбол. Пристрастен съм, защото от дете симпатизирам на Германия. И ще стискам палци отново Бундестимът да триумфира. Но съм наясно, че ще бъде трудно. За мен лично голямата въпросителна е дали най-после ще настъпи часът на Аржентина. Този отбор разполага с гениални футболисти начело с Лео Меси, но винаги се разминава с титлата.

А кой е любимият Ви мач, който сте коментирали?

 • Много са. Нямам фаворит.

Кой е най-добрият спортен коментатор според Вас?

 • И този въпрос е много труден. В България нашата професия е много неблагодарна. Повече са негативните коментари и хейта, отколкото положителната оценка за свършената работа. Но като цяло емблематичните коментатори, които са използвани за коректив и пример са Николай Колев-Мичмана, Людмил Неделчев – Люпи, Братя Ексерови и др. Винаги съм харесвал стила и изказа на Асен Спиридонов.

Как скривате симпатиите си, когато на стадиона играе Ваш любим отбор?

 • Може да е трудно, но не и невъзможно. Смятам, че в такива случаи професионализмът трябва да измества личните пристрастия.

Кой е най-комичния момент по време на работа, за който се сещате?

 • Много са. Може би едно интервю по телефона с вече бившия собственик на ЦСКА Димитър Борисов, след победата на ЦСКА от Лига Европа срещу Рапид във Виена.

Остава ли Ви време за семейството и приятелите, за живот извън работата?

 • Времето в моята работа е изключителен кът. Да не казвам лукс. Старая се всяка свободна минута да прекарвам със семейството. Имам син – Кристиян, който е на две години и половина. Не искам един ден да не съм разбрал как е пораснал. Обичам компаниите и събирането с приятели, но тези събирания стават все по-голяма рядкост.

Как приемат най-близките Ви този динамичен и доста зает начин на живот?

 • Не им е лесно. Но винаги са ме подкрепяли. Те знаят, че съм напълно отдаден на професията и не правя компромиси с работата.

Кой е най-високият връх, който искате да покорите в професионален план?

 • Ами може би един ден да имам собствена телевизия. Спортен канал. Ще бъде наистина чудесно. Но съм реалист и до момента съм доволен от това, което постигнах. Но оставам амбициран да се развивам. В крайна сметка човек се учи докато е жив.

А в личен?

 • И в личен план изпитвам задоволство от постигнатото. Радвам се, че Бог ме дари със семейство, което ме обича и прекрасно детенце, което обожавам. Имам още лични планове, но ще ги оставя тайна.

 

 

 

 

 

(Visited 8 times, 1 visits today)
Last modified: април 25, 2018
Close