Written by 9:34 am Любопитно, навън, С кафето, Слайдер

Защо се будим нощем

Нощното ставане до тоалетна, буденето без причина и невъзможността да заспиш след това са доста често срещани явления в днешно време.

Те са продиктувани най-вече от небалансирания и нездравословен начин на живот, който повечето от нас водят, но лесно могат да бъдат предотвратени.

Захарен стрес

Хапването на сладки храни след вечеря и преди лягане е любим грях дори на нас. Алкохолът, който е традиционна част от вечерята на не малко българи, също допринася за скок в нивата на кръвна захар.

Завишените нива обаче рязко спадат само няколко часа след като заспим и това вкарва тялото ни в стресов режим.

Ако често се будим потни или неспокойни, и заспиваме трудно след това, е добре напълно да елиминираме захарта и алкохола от вечерното си меню.

Обикновен стрес

Рядко си даваме сметка точно колко стресиращ е света, който ни заобикаля. По цял ден тялото ни е заклещено в отбранителен режим, а това повишава секрецията на стресови хормони.

Високите нива на стрес през деня са може би най-голямата причина за безсъние и неспокойни нощи, твърдят специалисти. Тъй като често мислим за работа или дори работим до късно вечер, тялото ни няма достатъчно време, за да се балансира и остава в стресов режим, дори когато легнем.

“Златните часове”

Идеята, че здравословният сън може да се случва във всеки часови диапазон, стига да е с продължителност от поне 8 часа, е напълно грешна.

Склонността ни да лягаме късно, просто защото не можем да се отлепим от Facebook, е изключително пагубна и води до накъсан и неспокоен сън.

“Златните часове” за лягане са трите часа след залез слънце, които, разбира се, варират според сезона. Лягането малко след залез има доказан позитивен ефект върху качеството на съня и върху усещанията ни на следващия ден.

news.bg

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: май 22, 2020
Close