Written by 10:42 pm новини, Топ

Хиляди гърци протестират срещу новото име на Македония

Десетки хиляди гърци се събраха в Атина, за да протестират срещу споразумението от Преспа с Македония, което урежда спора между двете страни и е насрочено за гласуване в парламента на Гърция следващата седмица, съобщава “Ройтерс”.

Скоро след като митингът започна, полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращите пред парламента, като демонстрантите скандираха, че Македония е гръцка и размахваха с гръцки знамена.

Протестът е един от най-големите в Атина, свързан със споразумението за името на Македония.

Много гърци смятат, че името Македония предполага териториална претенция над северния регион на тяхната страна.

Темата предизвиква силни емоции сред гърците, които считат Македония, древното царство, управлявано от Александър Велики, за неразделна част от родината и наследството им.

Договореното между Атина и Скопие споразумение, бе ратифицирано от македонския парламент този месец. Гръцкото парламентарно одобрение е необходима стъпка за балканската нация да започне процеса на присъединяване към Европейския съюз и НАТО.

Според ТАСС, повече от 100 хиляди души са се събрали в центъра на Атина, като организатори коментират, че очакват до 600 хиляди души, които пристигат с автобуси.

news.bg

(Visited 1 times, 1 visits today)
Last modified: януари 20, 2019
Close