Written by 5:40 pm новини, Слайдер

20 млн. деца по света не са ваксинирани срещу животозастрашаващи болести

Повече от едно на всеки 10 деца – или 20 млн. по целия свят – през миналата година не са били ваксинирани срещу животозастрашаващи болести като морбили, дифтерит и тетанус. Това съобщиха от Световната здравна организация (СЗО) и детския фонд на УНИЦЕФ, цитирани от “Ройтерс”.

В доклад за глобалното покритие на имунизациите, двете агенции на ООН са установили, че нивата на ваксинация стагнират, особено в бедните страни или в райони на конфликт.

“Ваксините са един от най-важните ни инструменти за предотвратяване на зарази и запазване на света в безопасност”, изтъква в изявление генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

“Често онези, които са изложени на най-голям риск – най-бедните, най-маргинализираните, тези, които са засегнати от конфликти или са принудени да напуснат домовете си, са постоянно пропуснати. Прекалено много са изоставени”, предупреждава още той.

Докладът на СЗО и УНИЦЕФ е установил, че от 2010 г. покритието на ваксинацията с три дози ваксина срещу дифтерит, тетанус и коклюш и една доза ваксина срещу морбили е спряло на около 86 процента.

В доклада се казва, че това е твърде ниско, тъй като обикновено е необходимо 95 процента покритие, за да се осигури “имунитетът на стадото” на онези, които не са ваксинирани.

През 2018 г. например броят на случаите на морбили по света се е увеличил повече от два пъти, до почти 350 000 души.

“Морбили е индикатор в реално време за това къде имаме да вършим повече работа, за да се борим с предотвратимите болести”, посочи изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор, допълвайки: “Трябва да направим всичко необходимо да имунизираме всяко дете.”

Почти половината от неваксинираните деца са само в 16 държави: Афганистан, Централноафриканската република, Чад, Демократична република Конго, Етиопия, Хаити, Ирак, Мали, Нигер, Нигерия, Пакистан, Сомалия, Южен Судан, Судан, Сирия и Йемен.

Ако тези деца се разболеят, се подчертава в доклада, те са изложени на опасност от най-тежките последици за здравето и са най-малко в състояние да получат лечението и грижите, от които се нуждаят.

news.bg

(Visited 4 times, 1 visits today)
Last modified: юли 15, 2019
Close