Written by 10:38 pm Нови технологии, новини

Изобретението на българска компания, което може да предотврати водна криза като в Перник

Водната криза с Перник продължава вече няколко месеца, а един от най-важните въпроси без отговор е дали тя не можеше да се предотврати и дали ще се стигне до превенция на тези проблеми в бъдеще. Оказва се, че това може да се постигне чрез решение, разработено от частния сектор – българската компания Develiot е създала умно устройство за водомер, автономно следящо консумацията на вода в реално време.

“Ако се сложат повече такива устройства в града – например на централния водопровод и на довеждащия, както и по различните отклонения, може да видим по коя част от водопровода се губи вода”, каза съоснователят на Develiot Мирослав Гечев. “Ако вземем случая с Перник, може да следим и какво се случва с язовира – какво е нивото му, какво влиза в него, какво ходи в града и какво се разпределя в мрежите и да правим мониторинг на загубите по всяка една точка”, допълва експертът.

В борба с мръсния въздух

Освен разрешаването на проблемите с водата, от Develiot създават и решения за подобряването на качеството на въздуха. “Стараем се да разберем кое най-много замърсява въздуха в София и това е целта на системата, която внедрихме и която стартира официално от 27 декември”, каза Гечев. “Целта ѝ е да се следят ключовите замърсители на въздуха на 22 локации в София и да се види какви са замърсяванията в отделните квартали.”

Локациите са избрани предварително. Столична община е поставила тази задача на друга компания, като са били взети предвид доста различни фактори като “поведение” на вятъра, типа на района, където ще се сложи станцията, и други параметри, посочва Гечев.

Защо Develiot се занимава с това

“За да започнем да се борим с един проблем и да търсим решението му, ни трябват данни”, каза предприемачът. “Можем да видим, че въздухът е мръсен, но в същото време не знаем какво точно причинява проблема. Това е и целта на компанията – да дадем данни на тези, които взима решения, за да може да се предприемат ефективни стъпки, въз основа на тези данни.”

И досега са се правили подобни замервания. В София има пет станции на Изпълнителната агенция по околна среда, които са добре оборудвани и доста скъпи. Това е причината да няма много от тях в София. “Това, което правим ние, е, че поставяме станции на много локации в един град, за да видим какво е замърсяването във всеки един квартал.”

Платформата е достъпна за граждани, като всеки може да провери какво е замърсяването в региона край него, а след като Develiot печели обществена поръчка за столицата, компанията вече се насочва към експанзия и зад граница. Продуктите ѝ са стъпили или се очаква да присъстват и в други балкански градове – Тирана, Охрид и Солун.

“Това е проект, който обхваща пет града и е доста голяма иновация за целия ЕС”, казва Гечев. “Целта е да се определи доколко тези решенията за чист въздух, които внедряваме в тези градове, са еквивалентни на големите станции в тях. В момента сме доставили станциите в Охрид и в София, като преговаряме с много градове в западна Европа, Близкия изток и Индия. Целта на проекта е да се направи измерване за това какво е качеството на въздуха в тези пет града и да се направи съотношение между тях.”

money.bg

(Visited 5 times, 1 visits today)
Last modified: май 22, 2020
Close