Written by 11:10 am Здраве, Извънредно положение, новини

НПО: От февруари 2020 г. в Европа се коментира възможна липса на медикаменти, заради производствената зависимост от Китай и Индия

Управителният съвет на Националната пациентска организация изразява своята загриженост за привличането към наказателна отговорност за престъпление по чл. 326 от НК на проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз, за  серия от изявления, будещи, според Софийската районна прокуратура, неоснователна тревога у гражданите в условията на въведено извънредно положение. Според достъпна в медиите информация, на проф. Стоименова е наложена мярка „парична гаранция“, като високият размер на гаранцията се обосновава с „високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти“.

Като представителна организация за защитата на правата на пациентите в Република България следим внимателно развитието на пандемията от COVID-19 в България и по света. Като имаме предвид обществено достъпната информация, бихме искали да споделим следното:

  • Твърденията, че в България е възможна липса на медикаменти, могат да се срещнат в публичното пространство и от други авторитети в здравеопазването.
  • През февруари 2020 г. европейската група, обединяваща производителите на активни съставки – Еuropean Fine Chemicals Group предупреди, че ако ситуацията се превърне в глобална пандемия, повечето страни ще се изправят пред недостиг на основни лекарства в момент, в който ще се нуждаят най-много от тях.
  • На 3 март 2020 г. правителството на Индия ограничи износа на 26 активни вещества и препарати, включително парацетамол и редица антибиотици. Тъкмо Индия е най-големият световен доставчик на генерични препарати, тоест – на евтините лекарства, произведени по формулата на оригинали с вече изтекъл патентен срок. Индийската фармацевтична индустрия доставя около 70% от субстанциите за тези генерични препарати от Китай.
  • На 8 април 2020 г. европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес посочи, че тази безпрецедентна криза в здравеопазването поставя системите за здравеопазване под огромно напрежение – тъй като запасите от основни медикаменти в много европейски болници са изложени на риск от намаляване.

Към настоящия момент у нас снабдяването с медикаменти е стабилно и липса на лекарства не се наблюдава, основно поради предприетите от правителството антипандемични мерки, които гарантират до момента ниска заболеваемост и смъртност. Това рязко може да се промени в негативна посока в случай, че в празничните дни около източноправославния Великден, българското общество  отстъпи от принципите на социалната изолация, дистанцирането и носенето на предпазни маски на обществени места. В тази посока са и призивите на ръководителите на всички големи болници. Министърът на културата Боил Банов алармира преди дни пред бТВ, че ако хората не си останат у дома, ще се справим, но „цената ще е няколко хиляди мъртви“.

За съжаление, ситуацията в България, Европа и изобщо в света, е непредвидима, което би поставило в риск производството на съставки за медикаменти, от там – и на дистрибуцията на лекарства, на която  разчитат трети страни, включително и България.

Апелираме българското общество да спазва стриктно наложените в  извънредното положение ограничителни мерки, за да покажем обединение и загриженост едни към други, включително и към хората от рисковите групи.

Управителен съвет на Националната пациентска организация

npo.bg

(Visited 3 times, 1 visits today)
Last modified: май 22, 2020
Close